Lezing / Debat

Across – Central ofaau

Op 15 november sluiten het VAi en A+ de lezingencyclus Across af in kunstencentrum deSingel, met de architecten van Central als centrale gast. Het Brusselse bureau wordt voorgesteld door Freek Persyn van 51N4E, dat al met hen samenwerkte.

Pierre Burquel, Radim Louda, Paul Mouchet et Valentin Piret studeerden samen aan La Cambre in Brussel. Nadien deden ze enkele jaren professionele ervaring op bij verschillende bureaus, maar in 2015 bundelden ze hun krachten in Central. Met dat bureau voor architectuur en stedenbouw willen de vier hun honger naar architectuurwedstrijden en nieuwe samenwerkingen stillen, en onderzoek doen naar projecten van verschillende schaal. De architecten gaan er prat op dat ze hun discipline beheersen, maar haar ook probleemloos kunnen ontwrichten. De Central-stijl valt, in hun eigen woorden, “harmonieus uit de toon” in het Belgische architectuurlandschap.

Het jonge bureau wist al enkele wedstrijdjury’s te overtuigen en viel in de prijzen voor onder andere het onderzoekscentrum naar autisme aan de VUB en de Dominiek Savio-school in Dilbeek (2017), de technische school van Templeuve en ook de Destrée-wijk in Gilly, in het kader van Europan 13 (2016). Enkele van hun projecten kregen al erkenning in het buitenland: Central was in 2012 en in 2018 te zien op de Architectuurbiënnale van Venetië met hun installaties Post-City XIII en Europa. Binnenkort staan ze in Rijsel met een nieuw project rond straatmeubilair.

Meer info - more information