Lezing / Debat

Een tweede leven voor Galerijflats

Galerijflats werden in de jaren zestig van de vorige eeuw in grote aantallen gebouwd. Zo’n vijftig jaar later zijn veel van deze gebouwen gedateerd en aan groot onderhoud toe. In de Zoetermeerse wijk Palenstein ook zijn al een aantal flatgebouwen gesloopt. Maar toch zijn er verrassende mogelijkheden voor behoud van galerijflats.

Wat is het toekomstperspectief van de galerijflats in Driemanspolder en Meerzicht? Het bureau Hans van Heeswijk architecten heeft door heel Nederland flatgebouwen van een nieuw uiterlijk voorzien en laten zien dat er veel meer mogelijk is dan een nieuwe gevel alleen. Ook allerlei andere vernieuwingen kunnen worden doorgevoerd. Zoals het verlevendigen van dichte kopgevels en de begane grond, verbreden van balkons, verduurzamen, aanpassen van de entree of aanleggen van een daktuin. Dick de Gunst (Hans van Heeswijk architecten) laat inspirerende voorbeelden zien van galerijflats die na een grondige renovatie weer toekomstbestendig zijn. De Gunst is een van de auteurs van het boek ‘Nieuwe kansen voor de galerijflat ideeën en aanbevelingen voor de komende vijftig jaar‘.

Joosje van Geest (Architectuurhistoricus TU Delft en auteur van de Architectuurgids Zoetermeer) vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de Zoetermeerse flatgebouwen. Ook de kwaliteiten komen aan de orde. Veel galerijflats hebben immers ruime woningen, balkons en een riant uitzicht. Voorzieningen en openbaar vervoer liggen veelal in de buurt.

Meer info - more information