Lezing / Debat

Toekomstbeelden voor leven in Den Haag

De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de toename van verkeer, hebben grote gevolgen voor onze manier van wonen, werken en leven. Deze complexe opgaven vragen om wenkende toekomstbeelden op de ruimtelijke inrichting van Nederland en Den Haag.

Floris Alkemade en Daan Zandbelt (College van Rijksadviseurs) presenteren met Panorama Nederland een optimistisch en aantrekkelijk toekomstperspectief voor Nederland. Een Nederland dat voor iedereen herkenbaar blijft, maar toch op allerlei terreinen fundamenteel anders functioneert.

De BNA ontwerpstudie Stad van de Toekomst onderzocht hoe zo’n toekomstbeeld er voor de stad uit zou kunnen zien. Twee teams bogen zich over het Central Innovation District in Den Haag. Lars ten Hoften (UNstudio) en Wilfried van Winden (WAM architecten) vertellen over hun ideeën voor Den Haag in 2040.

Welke bruikbare ingrediënten bieden deze toekomstbeelden Den Haag? En hoe sluiten de ideeën op het nationale niveau van Panorama Nederland aan op de lokale opgaven in de stad? Daarover gaat Platform STAD in gesprek met Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Daan Zandbelt (Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving) Marie-Laure Hoedemakers (Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten en team WAM), Tamara Streefland (Metabolic en team UNstudio) en Erik Pasveer (hoofd Stedenbouw & Planologie gemeente Den Haag).

Meer info - more information