Lezing / Debat

Habitat: Pjotr Gonggrijp, Frits Palmboom

In februari organiseert het Jaap Bakema Study Centre archiefgesprekken met en over de auteurs van het archiefmateriaal dat te zien is in Habitat: Expanding Architecture. Zondag 24 februari zijn Pjotr Gonggrijp en Frits Palmboom te gast, die zullen vertellen over hun werk aan de hand van het materiaal in de tentoonstelling.

Pjotr Gonggrijp (1935) studeerde aan de toenmalige TH Delft en was student-assistent van Cornelis van Eesteren. Gonggrijp studeerde in 1969 af op een landschappelijke studie van West-Nederland. Zijn ontwerponderzoek richtte zich op de voortgaande expansie van de Rotterdamse haven en de situering van nieuwe havenbekkens, goederenstromen en woongebieden in de regio. De tekeningen zijn een analyse van de Nederlandse delta en haar karakteristieke geologische, landschappelijke formaties in relatie tot de verschillende nederzettingspatronen.

Stedenbouwkundige Frits Palmboom (1951) maakte in 1973 een analyse van en ontwerp voor de verstedelijking van het gebied rond Alphen aan de Rijn, waarin de invloed van Gonggrijp goed is terug te zien. Ook in het ontwerp van IJburg (1995-97), dat Palmboom samen met Jaap van den Bout maakte, gaat het om de samenhang tussen het grootschalige, door de mens gemaakte landschap van de polders en het IJsselmeergebied, en de fysieke morfologie van de nieuwe stadswijk van eilanden.

Meer info - more information