Lezing / Debat

Open systemen en totale urbanisatie

Op donderdag 7 maart geeft Georg Vrachliotis (Karlsruhe Institute of Technology) de laatste lezing in het discursieve programma van Habitat: Expanding Architecture. Vrachliotis zal spreken over de invloed van systeemtheorie op architectuur en stedenbouw, met bijzondere aandacht voor de Zwitserse architect Fritz Haller, die een van de meest enigmatische visies op totale stedelijke systemen ontwikkelde.

Hoewel Haller hoofdzakelijk wordt herinnerd om zijn ontwerp van het modulaire meubelsysteem USM, was hij tevens verantwoordelijk voor de geometrische en conceptuele ontwikkeling van de ruimtelijke en temporale eigenschappen van het systeem, terwijl hij ook bezig was met onderzoek naar de synchronisatie van taalsystemen. Deze conceptuele link bracht Haller ertoe om de gehele stad als één groot constructiesysteem te interpreteren. Hij was bezig met infrastructuur en communicatie op een stedelijke en globale schaal. Zijn onderzoek resulteerde in een kader voor nieuwe opvattingen van infrastructurele ruimte en landschap, en vertaalde dat wat technisch onzichtbaar is naar een geometrische vorm.

Georg Vrachliotis is hoogleraar Architectuurtheorie en directeur van het architectuur-onderzoeksarchief aan het Karlsruhe Institute of Technology (KIT). Sinds 2016 is hij decaan van de Faculteit Architectuur.

Meer info - more information