Abe Bonnema Prijs en Abe Bonnema Lezing

Symposium

Voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 zijn vijf architecten genomineerd die volgens de jury getuigen van een optimistische en hoopvolle visie op de toekomst van de Nederlandse architectuur. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op vrijdagmiddag 8 december in het Rijksmuseum in Amsterdam. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro.

Genomineerd voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 zijn:

• Uri Gilad (Office Winhov) – Pillows Hotel in Amsterdam
• Ronald Janssen (Ronald Janssen Architecten) – Groenmarkt in Amsterdam
• Gert Kwekkeboom (Civic Architects) – Schoenenkwartier in Waalwijk
• Donna van Milligen Bielke & Ard de Vries – De Kunstwerf in Groningen
• Jeroen Schipper & Patrick Meijers (Orange Architects) – Jonas op IJburg, Amsterdam

De jury van de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 staat onder voorzitterschap van Meta Knol. De andere juryleden zijn Steven Delva, Kees Kaan, Hedwig Saam, Gus Tielens en Nathalie de Vries.

The New Open – Towards a critical optimism in architecture is de titel van de Abe Bonnema Lezing door Georg Vrachliotis, hoogleraar Theory of Architecture and Digital Culture aan de TU Delft. Vrachliotis onderzoekt wat het betekent voor architecten om te ontwerpen in een samenleving die streeft naar een evenwicht tussen ecologisch bewustzijn en de impact van kunstmatige intelligentie. Hoe kun je als architect het kritisch optimisme behouden in een maatschappij die steeds meer wordt beïnvloed door data en AI?

8 december, 13:30 – 17:30 – Rijksmuseum Amsterdam

Meer informatie