Across Lecture: JDMA

Lezing / Debat

Jan De Moffarts en Steven Bosmans werken al jaren occasioneel samen, maar pas sinds vorig jaar staat Bosmans officieel mee aan het roer van JDMA. Een nieuwe naam van het bureau is nog in de maak.

Ontwerpen in een erfgoedcontext is ook voor JDMA een belangrijke pijler, getuige onder meer de restauratie van de stalen overkapping van het voormalige goederenstation Gare Maritime op Thurn & Taxis, een project dat Jan De Moffarts realiseerde in samenwerking met Bureau Bouwtechniek.

Vandaag werkt JDMA samen met Ouest, op uitnodiging van de Brussels Bouwmeester, aan twee wedstrijden voor nieuwe cultuurcentra: de renovatie van het Volkshuis in Anderlecht en die van de ateliers en werkruimtes van de socio-culturele organisatie Zinneke in Schaarbeek – twee interventies in historisch waardevolle gebouwen.

Kenmerkend voor JDMA is de sterke rol die het bureau aan het ontwerp toekent, in wat voor veel andere bureaus een puur restauratiedossier zou zijn. “Erfgoed is geen onaantastbaar gegeven waarbij behoud op de eerste plaats staat”, aldus Jan De Moffarts. “We willen vooral naar de toekomst kijken van een gebouw, een structuur, meer dan naar het verleden.” Een ambitie die werkelijkheid wordt in hun restauratie- én nieuwbouwproject voor de pastorie van Brussegem, die momenteel in uitvoering is.

Meer informatie