ACROSS | Mamout Architectes

Lezing / Debat

Het Brusselse architectenbureau Mamout is gevestigd in LaVallée, ‘een gedeelde werkplek en een ontmoetingsruimte voor creatievelingen’. Oprichters Sébastien Dachy en Matthieu Busana maken af en toe gebruik van dit dynamische kader om de landschapsarchitecten, kunstenaars en keramisten met wie zij het pand delen bij hun architectuurprojecten te betrekken.

Op dit moment werkt Mamout Architectes aan het nieuwe cultureel centrum van Jette, een project dat vertrekt vanuit een bestaande, verlaten structuur. Tegelijk renoveren ze een gebouw met sociale appartementen in Ganshoren. In al hun projecten trachten ze de bestaande structuur te bewaren om er een wisselend programma in onder te brengen.

Mamout experimenteert voor een opdracht altijd met verschillende volumes en produceert daarom veel kleine studiemaquettes uit wit papier. Deze voorbereiding helpt hen om bij renovatieprojecten meer vertrouwd te geraken met het bestaande gebouw.

Bij het uitwerken van hun projecten komt materialiteit pas in een tweede fase aan bod . Dachy en Busana hechten veel belang aan het hergebruik van materialen en aan de circulaire economie. Een goed voorbeeld is hun Charles Malis-project. Hier transformeerden ze een voormalige sigarettenfabriek tot de gemeentelijke administratieve dienst van Sint-Jans-Molenbeek. De vloer bestaat gedeeltelijk uit gerecupereerde Brusselse kasseien, wat het publieke karakter van het gebouw benadrukt.

Meer informatie