AFFR presents: Silent Running

Film

‘If you haven’t seen it, you need to see it. Why? Because it looks fabulous, and it remains one of the most moving films I’ve ever seen. It is an absolute masterpiece, and it’s better than 2001,’ Mark Kermode, filmjournalist BBC

Het jaar is 2001: de aarde is onbewoonbaar; de mens heeft met vervuiling en verwaarlozing de natuur verwoest. In een baan rond Saturnus doolt het ruimteschip USS Valley Forge, met aan boord de laatst overgebleven bomen en planten van onze planeet. Lukt het botanist Freeman Lowell om de laatste hoop van de mensheid te redden?

Ter gelegenheid van Tuin van de Stad, het thema van de RA Maand, vertoont AFFR dit jaar de sciencefiction klassieker Silent Running van Douglas Trumbull, vaak gezien als de eerste échte milieubewuste film. De screening is een samenwerking met de Dag én Nacht van de Architectuur.

De film uit 1972 is nog steeds actueel, niet alleen vanwege de urgente ecologische boodschap, maar ook vanwege de baanbrekende set designs – die duidelijk geïnspireerd zijn door het werk van Buckminster Fuller. Regisseur Trumbull zelf is ook niet de minste: hij creëerde de special effects voor de meest legendarische sciencefiction films uit de filmgeschiedenis, van 2001: A Space Odyssey (1968) tot Blade Runner (1982). Silent Running wordt gezien als een cultklassieker en inspireerde talloze andere films, waaronder Star Wars.

Een must-see voor filmfans, architecten en iedereen die zich betrokken voelt bij de toekomst van de natuur op onze planeet.

Meer informatie