A+Lecture: Monadnock

Lezing / Debat

Job Floris en Sandor Naus richtten in 2006 Monadnock op in Rotterdam, nadat ze allebei enkele jaren in Belgiƫ hadden gewerkt. Sindsdien realiseerde het bureau slechts een handvol maar daarom niet minder briljante projecten, waaronder het Park Paviljoen in de Hoge Veluwe en het Atlashuis. In 2019 namen ze samen met aNNo architecten en FELT deel aan de wedstrijd voor het Design Museum in Gent. Die beperkte output vond een ongewoon grote, internationale weerklank.

Job Floris en Sandor Naus doceren aan verschillende universiteiten, en publiceerden behoorlijk wat theoretische teksten over architectuur. Job Floris was ook lange tijd redactielid van OASE.

In het kader van deze lezing hebben we Monadnock specifiek gevraagd om dieper in te gaan op het thema van de dorpsarchitectuur dat centraal staat in het februarinummer (A+282). De vormentaal en het onderzoek van het bureau bieden een antwoord op de bepaalde identiteitsvraagstukken waarmee dorpen vandaag de dag te maken hebben. Zo doet het Landmark gebouw, dat Monadnock in 2015 op het marktplein van Nieuw-Bergen voltooide, een markant voorstel voor een nieuwe typologie van openbare gebouwen buiten het klassieke stadsweefsel.

Meer informatie