Alison’s Room

Varia

Paula Strunden heeft de oorspronkelijke werkkamer van de Britse architect en auteur Alison Smithson nagebouwd om te experimenteren met nieuwe verhaallijnen, die een immersieve ervaring combineren met historische ontwerpanalyses.

Alison Smithson (1928-1993) en haar man Peter Smithson (1923-2003) behoorden tot de vroege pleitbezorgers van het Brutalisme in de architectuur en waren mede-oprichters van de avant-garde groep Team 10. Alison was bovendien auteur van diverse belangrijke publicaties over Team 10. De Smithson-archieven van Team 10 worden bewaard in de collectie van Het Nieuwe Instituut.

De Smithsons werkten vanuit hun gecombineerde woning-bureau ‘Cato Lodge’ in South Kensington, Londen, waar Alison een eigen werkkamer had, gescheiden van het bureau en van het alledaagse huiselijke leven. Hier bewaarde ze het bureau- en publicatiearchief, met daarin foto’s en dia’s, projectdossiers, correspondentie en diverse manuscripten.

Alison’s werkkamer bestaat niet meer in zijn oorspronkelijke toestand. De 1:1 installatie reconstrueert de kamer aan de hand van een foto van familievriendin en fotograaf Sandra Lousada. De installatie combineert de ruimtelijke beleving van een aantal belangrijke ontwerpen van Alison Smithson met tekstdocumenten en beeldverzamelingen. Speciale hulpmiddelen, knoppen en een sprekende kat helpen de bezoeker zich door de verhaallijnen te bewegen.

Reserveer een tijdslot om de installatie virtueel te ervaren.

Meer informatie