Animal Encounters

Tentoonstelling

Studio Ossidiana toont op basis van een ruimtelijke installatie hoe architectuur vorm kan geven aan de ontmoeting tussen mens en andere dieren. Aan de hand van nieuw onderzoek, speciaal ontwikkelde modellen en kenmerkende archiefselecties uit de Rijkscollectie worden de verschillende relaties tussen de leefwerelden van mens en dier zichtbaar gemaakt en verbeeld, van papegaaistok tot ecosysteem.

De installatie is gebaseerd op onderzoek van Giovanni Belotti naar vogelkooien en habitats van vogels (Massachusetts Institute of Technology, 2018), en op onderzoek dat Studio Ossidiana doet tijdens hun huidige residentie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

De installatie biedt ook onderdak aan materiaal uit de archieven van Het Nieuwe Instituut rond de educatieve visie van architect Aldo van Eyck. Te zien zijn een ontwerp voor een aquarium uit de studententijd van Jan Verhoeven en een nijlpaardenhuis van Joost Váhl. Deze structuralistische benadering van ‘dierenarchitectuur’ introduceert een relationeel en ecologisch begrip van de ontmoeting tussen mens en dier.

Een interventie van Evangelos Kotsioris, assistent-curator bij MoMA, gaat verder in op ecologie en systeemtheorie. Kotsioris zal in november als gastonderzoeker tijdens een openbaar seminar zijn onderzoek naar cybernetica, computerisering en architectuur presenteren.

Animal Encounters is een vervolg op Habitat: Expanding Architecture, en onderdeel van het Total Space programma.

Meer informatie