Architectuurroute Structuralisme

Excursie

FASadE, het Amersfoortse forum voor stedenbouw, architectuur en landschapsontwerp heeft een nieuwe architectuurroute samengesteld langs bijzondere structuralistische gebouwen in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken. Vaak zijn deze gebouwen opgebouwd uit kleinere delen, die in geometrische patronen samen een structuur vormen. In en rond Amersfoort staan landelijk en zelfs internationaal bekende projecten uit deze periode. De routekaart illustreert het brede spectrum dat het structuralisme omvat: van zakelijk kantoorgebouw tot romantisch paleisje. Voor kinderen heeft FASadE een opdrachtboekje samengesteld, zodat de route in gezinsverband kan worden gefietst. Met de opdrachtjes maken kinderen uit groep 7-8 kennis met aspecten die kenmerkend zijn voor deze periode.

Architectuurfotograaf Dirk Verwoerd fotografeerde de projecten op de routekaart in opdracht van FASadE. Dit deed hij onder andere met behulp van drone-fotografie. Op 3 september opent een tentoonstelling door FASadE in het Rietveldpaviljoen, waar de prachtige foto’s van Verwoerd te zien zullen zijn tot en met 19 september.

Routekaart en opdrachtboekje zijn verkrijgbaar bij de VVV’s in Amersfoort en Leusden, de museumshops van museum Flehite en het Rietveldpaviljoen en via fasade.nl. Dankzij financiële bijdragen van het kfHeinfonds, gemeente Amersfoort, Gemeente Leusden, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB fonds en de vrienden van BOEi konden routekaart opdrachtboekje worden gerealiseerd.

De route is op eigen gelegenheid te fietsen.

Meer informatie