AUDITORIUM 19/20 – Bruther (FR)

Lezing / Debat

Alexandre Theriot vormt samen met Stéphanie Bru de spil van het Parijse bureau Bruther. Ze verwierven bekendheid met het cultuur- en sportcentrum in de dichtbevolkte stadswijk Saint Blaise, Parijs (2014) en met het onderzoekscentrum voor de nieuwe generatie op Caen in Normandië (2015). Bruther zoekt in zijn projecten een delicaat evenwicht tussen strategie en vorm, striktheid en vrijheid, specificiteit en het generische, directheid en schaalbaarheid. Dat evenwicht zoeken ze vaak in de dichtbevolkte stadskern.

Omgaan met wonen en huiselijkheid resulteert in dat geval in een architectuur in onderhandeling. Hoe kunnen we omgaan met de noties privacy en huiselijkheid, en tegelijkertijd een stedelijke levendigheid genereren? Hoe vertaalt zich dat vormelijk? Een voorbeeld is het project met 25 wooneenheden en commerciële ruimten (2017) in de eclectische omgeving van Rue Pelleport in het twintigste arrondissement van Parijs. Het woongebouw werd zo ingepland dat niet alleen in het hart van het bouwblok een open groene vlakte ontstaat, maar tevens de mogelijkheid om de stoep plaatselijk te verbreden en zo ontmoeting te stimuleren.
Ook in een minder dichtbevolkte context waar vrijstaande woningen primeren, vertrekken de Franse architecten van een uitgekiende footprint. Zo ontwikkelt het sociale woongebouw met 50 wooneenheden in Limeil-Brévannes (2013) zich als een spil tussen in het uitgestrekte parkgebied dat omringd wordt door hoogbouw en het woonweefsel aan de andere kant.

Meer informatie