AUDITORIUM 19/20 – Dogma (BE)

Lezing / Debat

Het Brusselse architectenbureau Dogma focust op de relatie tussen architectuur en de stad met stedenbouwkundige en grootschalige projecten. Ze richten zich, naast de architectuurpraktijk, tot onderwijs, onderzoek en theorie.

Sinds 2012 hebben ze een onderzoek lopen naar de transformatie van de huiselijke ruimte, dat bestaat uit theoretische studies en praktische projecten die op verschillende plekken tentoongesteld werden.
Twee van deze studies werden verzameld tot de tentoonstelling ‘Rooms’ (2019) in deSingel in Antwerpen. ‘The Room of One’s Own’ focust op de geschiedenis en functie van de kamer als private ruimte, de meest vanzelfsprekende en tegelijk minst onderzochte vorm van architectuur. Zo beschrijft Dogma zelf: “De kamer is geen tijdloze vorm, maar het product van specifieke historische omstandigheden die verband houden met een erg controversieel en problematisch onderwerp van de menselijke geschiedenis: de sedentarisatie van de samenleving.” ‘Loveless’ brengt op zijn beurt de minimumwoning in kaart. Hieronder wordt, in navolging van Karel Teige, een minimale, maar adequate, onafhankelijke en bewoonbare kamer verstaan, van kloostercellen tot hotelkamers. Het concept van de minimumwoning wordt op deze manier ingezet om de functie van de huiselijke ruimte als private sfeer te bespreken en vervolgens een toekomst te visualiseren waarin ‘een thuis’ niet langer een consumptieartikel is, maar een universeel basisrecht.

Meer informatie