AUDITORIUM 19/20 – Korteknie Stuhlmacher

Lezing / Debat

Korteknie Stuhlmacher Architecten groeide van een bureau met projecten van aanvankelijk beperkte schaal naar meer publieke opdrachtgevers, waarbij de aanvankelijke kernwaarden steeds voorop blijven staan : “We maken gebouwen met karakter. Gebouwen voor mensen. Onmodieus, natuurverbonden, ruimtelijk, bruikbaar. We maken gebouwen om van te houden. Voor lange tijd”, stellen ze.

Het is die generositeit die zo kenmerkend is voor hun architectuur. Toch beginnen hun projecten met een lezing: een lezing van de plek, van de geschiedenis, van materialiteit, van gelaagdheid. Een exemplarisch voorbeeld hiervan is één van hun meest recente projecten in Vlaanderen: het Predikheren in Mechelen. Ze restaureerden en herbestemden de ruïne van het Predikherenklooster tot nieuwe stadsbibliotheek van Mechelen. Wat decennialang een stadskanker was, werd getransformeerd tot één van de meest genereuze plekken in Mechelen voor zijn gebruikers. Badend in het nieuwe Tinelpark van Omgeving werd het Predikheren een kloppend hart naast de Dijle.
Verschillende plekken worden de bezoekers aangereikt : werkruimtes, kloosterbibliotheek, hangplekken, een café, een restaurant, een kindernestelruimte als voorleesplek onder de eeuwenoude balken.

Het Rotterdamse bureau realiseerde in Vlaanderen nog tal van andere projecten zoals de Freinet basisscholen in Lille en Herentals, campus CADIX in Antwerpen en heeft er nog een heel aantal in de pijplijn zitten.

Taal: Nederlands

Meer informatie