Auditorium 22/23 – Studio L A

Lezing / Debat

Gastspreker Arna Mačkić is architect en mede-oprichtster van Studio L A en voormalig hoofd Architectural Design aan de Gerrit Rietveld Academie. Mačkić vluchtte met haar ouders voor de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië toen ze vier was. Vandaag zet ze haar architectuurpraktijk en onderwijsactiviteiten in als middel om maatschappelijke kwesties en verhalen te onderzoeken en in een nieuw perspectief te plaatsen.

In haar werk neemt Mačkić een kritisch standpunt in over de rol van architectuur. Architectuur moet bijdragen aan eenheid, samenleven en inclusiviteit in plaats van aan strijd, vijandschap en buitensluiten. ‘Als je architectuur kan inzetten om mensen te segregeren, om cultuur en identiteit uit te wissen, kan dat ook andersom,’ stelt Mačkić.

Samen met Lorien Beijaert richtte ze Studio L A op, dat in het verlengde van haar visie kritisch omgaat met in- en uitsluitingsmechanismen, vluchtelingenkwesties, collectieve identiteit en het publieke domein. Studio L A ontwerpt vooral installaties en monumenten. Voor de architectuurbiënnale in Venetië creëerden ze de installatie Cities to Dust, een kritiek op het toerisme. Studio L A heeft verschillende prijzen gewonnen voor hun werk, waaronder de Groningse Architectuurprijs 2021 voor hun ‘Memory Balcony’.

Nadien volgt een reflectie door Philippe Viérin van noAarchitecten

29 maart 2023, 20:00 – College De Valk, Leuven

Meer informatie