BAST Emerging Architect EU Mies Award 19

Lezing / Debat

BAST uit Toulouse, gloednieuwe winnaar van de prijs Emerging Architecture 2019 van de EU Mies Award, geeft een lezing over eigen werk in het kader van de Auditorium-reeks in STUK. De prestigieuze prijs wonnen ze met het gebouw E26 (schoolcafetaria) in Montbrun-Bocage.

BAST, Bureau Architectures Sans Titre. Een losse samenwerking tussen vier architecten. Met de naam van het bureau proberen ze bewust een eigen identiteit te vermijden. Deze anonieme aanpak laat hen toe een doortastende onderzoekshouding aan te nemen en lustig te experimenteren met de verschillende potenties van elk project. De individualiteit van elke vennoot of medewerker van het bureau wordt uitgewist ten gunste van het collectieve werk.

Wat sterk naar voren komt is de manier waarop BAST omgaat met materialen. Het is de fascinatie voor het bouwen zelf, voor de werf die de liefde voor materialen voortbrengt. Hun oeuvre staat bol van vernuftige oplossingen. Ze enten lichte structuren aan stenen huizen, ze vinden details uit bij de vleet, hebben geen schrik van onconventionele of goedkope materialen. Ze assembleren een project als het ware uit een grote catalogus met bouwelementen. De geest van Lacaton en Vasal is nooit ver weg en ook Jean Prouvé spookt blijkbaar rond in Toulouse.

WAAR: Auditorium, Kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven / WANNEER: donderdag 02.05.2019 / START: 20:00 / TICKETVERKOOP: online tickets / ticket@stuk.be | +32 16 320 320

Meer informatie