Bauhaus Lessons

Tentoonstelling

De tentoonstelling biedt eveneens een uitgelezen kans om de recent door Het Nieuwe Instituut verworven archieven van de Bauhaus-studenten en broers Jan en Cees van der Linden te bekijken. De archieven werden geschonken door de IONA-Stichting, die door Jan van der Linden in 1966 is opgericht.

In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus door Walter Gropius (1883-1969) werd opgericht. Het Nieuwe Instituut viert dit jubileum met de tentoonstelling Neuhaus, waarin alternatieve manieren van leren en leeromgevingen worden uitgelicht. Het Bauhaus als innovatieve en revolutionaire school voor architecten, ontwerpers, beeldend kunstenaars en ambachtslieden dient hierbij als vertrekpunt. Bauhaus Lessons sluit hier op aan met een selectie van kunstwerken die in soortgelijke alternatieve leeromgevingen zijn gemaakt.

Walter Gropius had een plek voor ogen waar vanuit verschillende disciplines en kwaliteiten samen werd gewerkt. Studenten kregen Vorkur-studies, waarin de eerstejaarsstudenten de basisprincipes van ontwerp en kleurentheorie leerden kennen en experimenteerden met een scala aan materialen en processen. Opmerkelijk zijn de drie vormen die telkens terugkeren in hun ontwerpen: de cirkel, het vierkant en de driehoek.

Meer informatie