Bevroren Muziek

Tentoonstelling

Muziek en architectuur spreken dezelfde taal van ritme, contrast, verhouding, dynamiek en harmonie. De componist en de bouwmeester inspireren elkaar al eeuwenlang. Muziek kent ook zijn eigen architectuur: van het ontwerp van instrumenten tot de esthetiek van het notenschrift zelf. De mens is een stemvork die harmonie intuïtief aanvoelt – in de muziek, maar ook in de architectuur. In de tentoonstelling Bevroren Muziek wordt de vormgeving van ruimte en geluid onderzocht met interactieve installaties, kunst, film en muziek, architectuurtekeningen en maquettes.

In de tentoonstelling is o.a. architectuur te zien van architectenbureaus Coussée Goris Huyge architecten, Herzog & De Meuron en Arata Isozaki in samenwerking met Anish Kapoor, architectuur van Van Doesburg, Berlage, Blom, Greiner, Alberts en Van Huut, Van Gendt, Hertzberger, en Wijdeveld.

Bureau Europa maakt voor de tentoonstelling ‘Bevroren Muziek’ gebruik van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, die door Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt beheerd. Te zien zijn architectuurtekeningen van theaters en concertgebouwen van gerenommeerde architecten en er wordt werk getoond uit de collectie van Th. van Doesburg. Vanwege het grootschalige conserverings- en restauratieproject Architectuur Dichterbij (2019-2024) konden de tekeningen van Van Doesburg vier jaar lang niet worden uitgeleend. Dit is de eerste keer dat zijn werk weer buiten de muren van Het Nieuwe Instituut te zien is.

16 december tot 28 mei 2023 – Bureau Europa, Boschstraat 9, Maastricht

Meer informatie