Bewijzen uit de lucht door Public Lab

Lezing / Debat

Doe-het-zelfluchtfotografie is zo oud als de fotografie zelf. Er zijn echter materiële, politieke en technisch-wetenschappelijke barrières die verhinderen dat het bovenaanzicht op een zinvolle manier wordt aangewend in burgeronderzoek. De organisatie Public Lab ontwikkelde in 2010 een doe-het-zelftechniek op basis van vliegers en ballonnen en slaagde er daarmee in om een aantal van deze obstakels te overwinnen. De aanpak kwam tegen lage kosten beschikbaar voor het grote publiek.

De techniek van Public Lab werd voor het eerst gebruikt om de olie die in 2010 uit het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico lekte in de gaten te houden: de informatie en de beelden werden gebruikt om de mediastilte te omzeilen. Vandaag de dag gebruiken activisten, onderzoekers en gemeenschappen over de hele wereld de techniek van Public Lab om milieurechtelijke kwesties te onderzoeken. Kan deze techniek ook worden gebruikt voor gezamenlijke waarheidsvinding in het kader van de rechten van de mens en als een instrument om een visueel, ruimtelijk verhaal te vertellen?

Op 15 juni van 10:00-17:00 en 16 juni van 10:00-17:00 host Het Nieuwe Instituut een tweedaagse Workshop Doe-het-zelfluchtfotografie. Tijdens deze praktische tweedaagse workshop gaan we camerahouders bouwen en luchtopnamen maken met behulp van vliegers en ballonnen en de opgenomen beelden verwerken tot geografisch gecorrigeerde luchtfoto’s.

Meer informatie