Bezoek gratis Bossche School-klooster

Open dag

Het unieke klooster werd gebouwd in 1966 in Maarssen, net buiten Utrecht. Hoewel in het groen verstopt, is het grijze, sobere bouwwerk een opvallende verschijning, zo tussen alle andere traditionele buitenplaatsen langs de Vecht.

Tot 2016 werd het klooster bewoond door de zusters van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het gebouw is speciaal voor hen ontworpen door architect Jan de Jong in de stijl van de Bossche School, ontwikkeld door de bekende architect Dom Hans van der Laan. Het gebouw ademt het plastische getal: alles is tot in detail uitgedacht. Mede dankzij het nog aanwezige originele meubilair, ook ontworpen door architect De Jong, is de sfeer van het voormalig klooster nog duidelijk voelbaar.

Ontdek het klooster
De deuren van het klooster openen zich tijdelijk gratis voor publiek (woe-zo). In alle rust dwalen door de serene gangen is een must voor elke architectuurliefhebber. Ook de refter, kapel, huiskamer en kapittelzaal zijn in al hun eenvoud te aanschouwen. Bij mooi weer wandel je door het park, neem je een kijkje bij de moestuin, of neem je plaats in de adembenemende binnentuin, het kleurrijke hart van het voormalige klooster. Elke zondag kun je terecht voor een rondleiding met gids (tegen een vergoeding), die meer weet te vertellen over de idealen van architect Jan de Jong en de filosofie achter de bouwstijl van de Bossche School.

Ook de horecagelegenheid is geopend voor koffie, lekkers en lunch. Hier neem je plaats aan de originele tafels van De Jong.

van 17 februari tot 31 maart – Buitenplaats Doornburgh

Meer informatie