Blauwe Kamer Jaarboek 2019

Boekpresentatie

De presentatie van het Blauwe Kamer Jaarboek 2019 vindt plaats op zaterdagmiddag 7 december in het Utrechtse Werkspoorgebied. Het oude bedrijventerrein – waar tot de jaren zeventig de fabrieken van Werkspoor waren gevestigd – wordt stap voor stap herontwikkeld tot een levendig stadsdeel voor ondernemerschap en culturele evenementen. In deze transformatie is een grote rol weggelegd voor de mensen uit het gebied. Zo namen zij het initiatief tot de circulaire werkgemeenschap Hof van Cartesius (opgenomen in het jaarboek van 2018) en de aanleg van het Werkspoorpad – dat in deze editie prijkt.

Naast een inleiding door commissievoorzitter Joks Janssen gaan we met de ontwerpers Charlotte Ernst (stedenbouwkundige en drijvende kracht achter het Hof van Cartesius), Marlies de Nijs (gemeente Utrecht) en Marco Broekman (ontwerper van het plan voor de Merwedekanaalzone) in gesprek over hoe in Utrecht stedelijke ontwikkelingen op uiteenlopende manieren vorm krijgen.
De eerste exemplaren worden uitgereikt aan gemeentedirecteur Stef Fleischeuer, gastvrouw Gabrielle Muris (ontwikkelaar Werkspoorfabriek) en de voorzitters van de NVTL en de BNSP Ben Kuipers en Stefan Bödecker.

Voorafgaand aan de boekpresentatie is er een excursie door het Werkspoorgebied onder leiding van landschapsarchitect Gerwin de Vries, een van de ontwerpers van het Werkspoorpad.

Meer informatie