Building Data

Symposium

De conferentie van het Jaap Bakema Study Centre heeft ook dit jaar het digitale als onderwerp: de enorme hoeveelheid data die wordt gegenereerd en opgeslagen. Welke nieuwe mogelijkheden biedt deze overload voor architectonisch ontwerpen en bouwen, voor archief- en erfgoedpraktijken, en voor het verzamelen, selecteren en delen van kennis door middel van storytelling?

De conferentie wordt afgesloten met een lezing van Georg Vrachliotis over de rol van open data in ontwerp en sociale verandering. Hij laat zich daarbij inspireren door het Bouwcentrum Rotterdam, dat in 1948 werd opgericht als een statistisch bureau dat de oorlogsschade in de stad documenteerde.

Het Bouwcentrum in Rotterdam werd oorspronkelijk opgericht in 1948 als een statistisch bureau om de schade aan de stad Rotterdam door de Tweede Wereldoorlog te documenteren. Het Bouwcentrum groeide uit tot een toonaangevende instelling die ontwerp, statistiek, de bouwindustrie en de maatschappelijke (naoorlogse) realiteit met elkaar wist te verbinden. Op basis van statistieken die systematisch werden verzameld en gerubriceerd, werkten architecten, civiel ingenieurs en onderzoekers samen aan planningsmethoden, geïndustrialiseerde woningbouw, stadsplanning, materiaalnormen en bouwoptimalisatie.

Meer informatie