BWMSTR Label 023 Stadsstalling

Tentoonstelling

Er wordt meer en meer gefietst in en rond onze steden. Het aantal fietsen neemt explosief toe en de kwaliteit van de fietsen stijgt. Waar het vroeger ging om roestige tweewielers zijn er nu gesofisticeerde fietsen in alle vormen en maten: bakfietsen en fietskarren, hoogtechnologische speed pedelecs, cargobikes, deelsteps, deelscooters… De stallingsmogelijkheden evolueren echter niet mee en her en der ontstaat er een chaotische wildgroei.

Stadstalling

In de tentoonstelling Stadstalling onderzoeken het architectenbureau Rooilijn en Atelier Scheldeman de mogelijkheden voor een modulaire fietsenparking die ook voor andere zaken kan worden gebruikt. De onderzoekers willen constructies maken die functioneel zijn maar ook bijdragen aan het beeld van de publieke ruimte en extra groen toelaten. Naast een fietsenparking voorzien ze plaats voor stedelijk tuinieren, sporten, picknicken… De bedoeling is om ontmoetingen tussen de verschillende gebruikers te bevorderen.

BWMSTR Label

Stadstalling is een van de onderzoeksprojecten die in 2020 van de Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut het Bouwmeesterlabel (BWMSTR Label) ontvingen. Het BWMSTR Label wil vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk, en zo ongevraagd onderzoek ondersteunen in zijn prille beginfase.

14 oktober 2022 – 12 maart 2023 – VAI – Antwerpen

Meer informatie