Dada te kijk

Tentoonstelling

In het kader van een uitgebreid Haarlemse programma rond de kunststroming Dada is in het ABC van 8 januari tot en met 5 maart de expositie ‘Dada te kijk’ te zien. Aanleiding is dat 100 jaar geleden een zogenoemde Dada-soiree werd georganiseerd door Theo van Doesburg met o.a. Kurt Schwitters en Vilmos Huszar. Dit gebeurde in Zaal Rosehaghe, in het gelijknamige wijkje van architect Van Loghem.
Dada kan gezien worden als een kunststroming die net als De Stijl, kunst en vormgeving drastisch wilde hervormen. Dada wilde dat echter net wat radicaler en provocerender doen. Theo van Doesburg wilde Nederland hiermee laten kennismaken tijdens een serie ‘bonte avonden’. Van Doesburg, voorman van De Stijl, organiseerde daarom samen met zijn vrouw Nelly van Moorsel begin 1923 een ‘veldtocht voor het Dadaïsme’ door Nederland. Op donderdag 11 januari 1923 werd Haarlem aangedaan. Een avond vol artistieke absurditeiten die door de één als geniaal werd geprezen en waarover de ander schande sprak…
De expositie in het ABC heeft de Haarlemse Dada-soiree als uitgangspunt. Documentair materiaal, affiches, tijdschriften, recensies in kranten, foto’s, beeldend werk en architectuurprojecten brengen Dada en een bijzondere avond tot leven. Op dinsdagavond 10 januari geeft Ariel Alvarez in het ABC een lezing onder de titel ‘Theo van Doesburg en de Dadasofie’.

De opening van de expositie is op zondag 8 januari om 16.00 uur door Ariel Alvarez, initiatiefnemer van deze tentoonstelling.

Meer informatie