DE OASE Het Landschap, de toekomst, dossier Zuid-Limburg
Tentoonstelling
Het landschap gaat in de nabije toekomst op de schop door de vraag om huizen, klimaatverandering en mobiliteit. Maar hoe maken we de veranderingen in het landschap? Op basis waarvan maken we keuzes? Deze expositie biedt een vooruitblik in de mogelijkheden, een korte cursus landschapsontwerp in tijden van nood en oplossingen om aan de slag te gaan. De Euregio en Zuid-Limburg staan centraal: een grensoverschrijdende oase op vele manieren maar dat niet zonder slag of stoot is of blijft.
Bureau Europa heeft Nicole Maurer Lemmens en Marc Maurer gevraagd om vanuit hun architectuurpraktijk en onderzoek naar het Zuid-Limburgs landschap een presentatie te maken. Centraal staat de toekomst van het landschap en een inzicht in de kneepjes van het vak waarbij onderzoek en werk van collega-architecten, kunstenaars en ontwerpers in de presentatie zijn opgenomen.
Als je de kaart van de Londense metro 1 op 1 over het landschap van de Euregio Maas-Rijn legt, zie je dat er toekomst in zit. Het gebied heeft steden, mooie natuur en is internationaal. Er wonen 3,9 miljoen inwoners met drie nationaliteiten, die drie talen (en nog veel meer dialecten) spreken en er zijn veel scholen en universiteiten. De Euregio heeft bovendien een eigen grensoverschrijdende cultuur. Een OASE zogezegd, die tegelijkertijd niet zonder slag of stoot een oase is of blijft.
In tijden van nood, zoals de klimaatverandering en de problemen die daarmee te maken hebben, is het zeker voor de grensregio een uitdaging de zaken helemaal om te gooien. Want er moeten radicale keuzes worden gemaakt. Zonder echte verandering kunnen de uitdagingen waar de Euregio voor staat niet duurzaam worden aangepakt. De bezoeker krijgt behalve een blik op de interessante, maar soms ook complexe wereld van het landschapsontwerp ook een actieve rol als ontwerper: wat doe jij in geval van nood? Waar bouw jij de huizen, het groen en wat spreek je af met de buren?