Designing for Precarious Citizens

Tentoonstelling

De pop-in expo ‘Designing for Precarious Citizens’ is een research-by-design project van Future Makers, het expertise-centrum van Artez dat onderzoeks- en innovatieprojecten initieert die een bijdrage leveren aan een veerkrachtige, duurzame toekomst en een inclusieve samenleving. Startpunt van dit project is het werk van de Nederlandse architect Johan Niegeman, één van de weinige Nederlandse docenten aan het Bauhaus die, samen met Mart Stam, verschillende sociale woningbouwprojecten in de Sovjet-Unie heeft ontworpen.

Drie hedendaagse ontwerpers vertalen Niegeman’s ideeën naar de hedendaagse samenleving. Kunstenaar Giuditta Vendrame, interaction designer Klasien van de Zandschulp en speculatief designer Frank Kolkman ontwikkelden elk een installatie gericht op drie verschillende precaire groepen. Alle drie de ontwerpers hebben een verschillende benadering gekozen.

100 jaar Bauhaus

Het project komt voort uit de 100 jaar Bauhaus-viering waar Future Maker professor Jeroen van den Eijnde aan mee werkte met een artikel in de catalogus van de tentoonstelling in het Museum Boijmans van Beuningen.

Pop-in Expo

In de foyer van Het Nieuwe Instituut zijn om de paar weken nieuwe presentaties te zien van veelal jong ontwerptalent. Een spraakmakend ontwerp of opzienbarend onderzoek, al dan niet gerelateerd aan het lopende tentoonstellingen- en debattenprogramma van Het Nieuwe Instituut, krijgt zo een plek in de schijnwerpers.

Meer informatie