Het Rotterdamse Hoogbouwdebat

Lezing / Debat

Rotterdam staat bekend als dé hoogbouwstad van Nederland, wat bij heeft gedragen aan haar populariteit. Ook nu verschijnen er nog nieuwe hoge flats, chique appartementen en lofts aan de Rotterdamse horizon.

In de Hoogbouwvisie (2019) breidde de gemeente de hoogbouwlocaties nog uit met de ‘Alexanderknoop’ rondom NS-Station Rotterdam Alexander, Hart van Zuid, de Rijnhaven en Feyenoord City. Er staan meerdere torens van meer dan 250 meter gepland, met veel nieuwe woningen.

Maar hoog bouwen is duur en blijkt niet eens zo ruimtebesparend te zijn. Door de oplopende kosten van de laatste tijd stagneert een deel van de bouw, enkele woontorens zijn al afgeblazen. Het wordt steeds moeilijker bewoners te vinden door de hoge prijzen van appartementen.

Tegelijkertijd is de verdichtingsopgave urgenter dan ooit. Zijn er ook andere manieren dan hoogbouw waarop de stad evengoed of zelfs nog beter kan verdichten? Kan de geuzennaam ‘Manhattan aan de Maas’ de prullenbak in? Of is de huidige stagnatie in de bouw slechts een tijdelijke rimpeling en geen reden om de hoogbouwambities opzij te zetten?

Onder leiding van programmamaker Marianne Klerk gaan architecten, wetenschappers en Rotterdammers als architect Zico Lopes, stedenbouwkundige Emiel Arends en Jiska Engelbert (Erasmus University) daarover in gesprek.

Meer informatie