Hoogbouw Zoetermeer

Lezing / Debat

New Town Zoetermeer was in eerste instantie bedacht als stad met veel hoogbouw. Waarom veranderden de ideeën over hoogbouw in de loop der jaren?
Tijdens deze stadslezing over hoogbouw gaat Arjen van der Burg (Historisch Genootschap Oud Soetermeer CHE) in op de ideeën achter de bestaande hoogbouw uit de groeikern periode. Daarna laat architect Gerrit van Es (HVE Architecten) aan de hand van voorbeelden van buiten Zoetermeer zien, waar je op moet letten als je de hoogte in bouwt. En hoe je op andere manieren in hoge dichtheden kunt bouwen.

In de jaren 1960 was je woningnood hoog en werden in Zoetermeer grote aantallen flats gebouwd. Ook nu moeten er weer veel nieuwe woningen komen. Omdat de ruimte beperkt is, zal de dichtheid hoog zijn en komt er op diverse plekken in de stad hoogbouw bij. Waar de een denkt aan fijn wonen en een prachtig uitzicht, denkt de ander aan hinder van wind en schaduw. Wanneer je hoog bouwt, is het daarom extra belangrijk dat op een passende manier te doen.

Hoe ging men in het verleden om met hoogbouw in het stadsbeeld van Zoetermeer? Arjen van der Burg verdiepte zich in dit thema.

Gerrit van Es zal ingaan op de relatie tussen hoogbouw en de locatie. Wanneer is een plek wel of niet logisch voor een toren? Op welke elementen en kwaliteiten moeten ontwerpers dan letten? De invulling van de begane grond, de plint van een gebouw, is heel belangrijk voor de inpassing in de omgeving. De top van een gebouw bepaalt de skyline.

28 november, 19:30 – 21:00 – Stadhuis Forum, Zoetermeer

Meer informatie