Housing Apart Together

Tentoonstelling

Housing Apart Together groepeert een boeiende diversiteit aan collectieve woonprojecten: met woningen en/of appartementen, in dorp of stad, in bestaande panden en/of nieuwbouw, met meer en minder gedeelde ruimtes. Een deel betreft de typische cohousingprojecten waarin een groep bewoners het project zelf opstart, maar er zijn ook projecten ontwikkeld door projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen, autonome gemeentebedrijven of andere initiatiefnemers. De woonprojecten zijn vaak creatieve oplossingen op moeilijke locaties of in bijzondere panden, waar zo nieuwe woningtypes en -ensembles tot stand komen.

Na de succesvolle edities van Housing Apart Together in Genk (2019) en Gent (2020) is de expo nu te gast in Antwerpen, bij het gezellige Bar Paniek naast de Schelde. Ter gelegenheid is de expo aangevuld met zes nieuwe Antwerpse collectieve woonprojecten. In de derde editie wordt extra aandacht besteed aan het gezinsvriendelijk wonen, het samenwonen met senioren en de wooncoöperatie als alternatief eigenaarsmodel.

Om het collectief wonen beter te begrijpen, toont de expo niet enkel de architectuur maar ook het dagelijkse leven binnen enkele reeds gerealiseerde woonprojecten. Via terreinbezoeken en gesprekken met bewoners en architecten verzamelden curator Peggy Totté en antropologe Ruth Soenen gegevens over het alledaagse leven in een aantal projecten. Zo komt niet alleen het delen, maar bijvoorbeeld ook privacy aan bod.

Meer informatie