IABR–DOWN TO EARTH: THE HIGH GROUND

Tentoonstelling

Bezoek op afspraak (5–20 personen, boeken via Ellen Kelder: etg.kelder@dordrecht.nl). Woensdag t/m zaterdag, 13–17u.

Het is dit jaar 600 jaar geleden dat Dordrecht getroffen werd door misschien wel de grootste watersnoodramp in de geschiedenis van de Lage Landen: de Sint Elisabethsvloed. Sindsdien is de stad een eiland en nog altijd heel kwetsbaar voor overstromingen. Waterveiligheid heeft er daarom de hoogst mogelijke prioriteit.
IABR–Atelier Dordrecht, met lead designer Adriaan Geuze (West 8), onderzocht de afgelopen twee jaar hoe de toekomstige noodzaak van zelfvoorziening bij een grote overstroming kan worden ingezet voor de huidige opgave van duurzame stedelijke ontwikkeling: waterveiligheid als hefboom.
De uitkomsten worden gepresenteerd in de tentoonstelling THE HIGH GROUND, samengesteld door de hoofdcurator van DOWN TO EARTH, George Brugmans.

De resultaten van de vijf deelonderzoeken van VenhoevenCS, PosadMaxwan, EGM architecten, DVMB en West 8, laten goed zien dat De Staart—nu een geïsoleerd gebied met veel problemen en weinig perspectief—een onverwacht belangrijke rol kan spelen bij het realiseren van de Dordtse waterveiligheidsagenda. Door in het ontwerpproces, op gebouwniveau en in de buitenruimten, meteen al ruimte te maken voor opvang van evacuees en andere noodvoorzieningen, kan een duurzame en inclusieve stad gemaakt worden waar niet alleen wordt gewoond en gewerkt, maar waar ook veel ruimte is voor recreatie, educatie en andere publieke voorzieningen.

Meer informatie