IABR Nature of Hope

Tentoonstelling

De 11de editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) met de titel Nature of Hope onderzoekt natuur, cultuur en hoop samen vanuit architectonisch denken en handelen, als vliegwiel voor maatschappelijke verandering. Wat is er nodig om onzekerheid over de toekomst in een tijd van ingrijpende en meervoudige transformaties tegemoet te treden – Kortom, wat zijn de bouwstenen om hoopvol te blijven?

Nature of Hope omvat drie hoofdonderdelen. Naast de tentoonstelling in het Nieuwe Instituut is er een uitgebreid publieksprogramma en een groene route door Rotterdam langs de zogenoemde ‘Botanical Monuments’. Een deel van het publieksprogramma vindt plaats in de Practice Place, een ontmoetingsruimte in de tentoonstelling, waar we de architectuurgemeenschap in de breedste zin uitnodigen om hoopvolle allianties voor verandering te vormen.

Nature of Hope presenteert representatieve voorbeelden uit de ontwerppraktijk: voorbeelden van bouwwerken, beleidsmaatregelen en infrastructuren die onze landschappen en steden hoop geven – en dan vooral inventieve manieren om alledaagse gevolgen het hoofd te bieden die verband houden met de schaal van de systemische uitdagingen. De biënnale verbreedt het perspectief op hoe we op een meer verantwoorde manier kunnen bouwen aan een regeneratieve toekomst. Zo fungeert de tentoonstellingsmanifestatie als een podium dat hoop, inspiratie en discussie aanwakkert met betrekking tot de manieren waarop wij allemaal een bijdrage kunnen leveren en onze omgeving positief kunnen beïnvloeden. Bovenal is IABR 2024 een oproep tot actie aan iedereen – architecten, specialisten, ingenieurs, actieve burgers en alle bewoners van gebouwen en steden – om verbindingen aan te gaan, en zo een stukje te worden van een grotere puzzel die, eenmaal af, laat zien hoe we omgaan met elkaar als gemeenschap en met de natuurlijke processen die ons omringen.

Meer informatie