Inspiratie uit Erfgoed

Lezing / Debat

Openingsavond Dag van de Architectuur Utrecht

Het stadhuis van Utrecht is gerenoveerd, ook de transformatie van Nijenoord is klaar en Post Utrecht wordt druk verbouwd. Benieuwd naar het verhaal erachter? Vrijdagavond 14 juni vertellen de architecten over hun projecten, natuurlijk in het stadhuis van Utrecht.

De stad groeit en verandert. Gebouwen moeten worden aangepast aan nieuwe bewoners en nieuw gebruik. Hoe transformeer je een monument? Hoe verduurzaam je met respect voor erfgoed?

Architect Herman Bakker van Van Hoogevest Architecten verteld over de renovatie van het Stadhuis. Het historische deel van het stadhuis is teruggebracht naar 1840, terwijl de moderne aanpassingen van de Spaanse architect Enric Miralles uit 2000 zijn ‘voltooid’.

Architect Jasper Molenaar van OPL Architecten bespreekt de transformatie van Nijenoord van kantoor- en schoolgebouw naar woongebouw. Bij de verregaande transformatie zijn karakteristieke elementen van het oorspronkelijke gebouw waar mogelijk behouden, en met nieuwe toevoegingen verstrekt.

Tot slot gaat architect Mattijs Rijnboutt in op het ontwerp voor Post Utrecht. Dit icoon aan de Neude wordt flink verbouwd, zelfs met een geheel nieuwe gevel aan de Oudegracht, tegelijk is de monumentale centrale hal behouden.

Entree Stadhuisplein. Toegang gratis.

Het Stadhuis en Post Utrecht zijn te bezoeken tijdens de Dag van de Architectuur Utrecht op zaterdag 15 juni. Let op: bij Post Utrecht is reserveren verplicht.

Meer informatie