J.B. van Loghem in de schijnwerpers.

Tentoonstelling

De Haarlemse wijk ‘Tuinwijk Zuid’ van architect J.B. van Loghem viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Dat is voor het ABC Architectuurcentrum Haarlem een van de aanleidingen om van 22 mei tot 1 oktober 2022 een expositie te wijden aan het oeuvre én de bijzondere persoon Van Loghem (1881-1940). De andere aanleiding voor de tentoonstelling is het verschijnen van een omvangrijke monografie over Van Loghem, geschreven door Rudolphine Eggink. Met als ondertitel ‘Architect van een optimistische generatie’, wordt deze zwaar onderbelichte architect zowel met deze publicatie als de expositie eindelijk eer gedaan.

100 jaar geleden is Van Loghem op de toppen van zijn kunnen. Deze sociaal bevlogen architect, geboren in 1881 in Haarlem, toont zijn vakmanschap in volle glorie in de bouw van wijken in Haarlem zoals Tuinwijk Zuid, Rosehaghe, Tuinwijk Noord, Huis Ter Cleeff en Patria. Hij is tevens een van de architecten van het Amsterdamse Betondorp. Ook is hij internationaal actief geweest in de CIAM als pleitbezorger voor het Nieuwe Bouwen. Hij werkte daar samen met mannen als Le Corbusier, Mart Stam en Gerrit Rietveld.

Met zowel de publicatie als de tentoonstelling wordt ingezoomd op leven en werk van Van Loghem. Een randprogramma met diverse andere activiteiten als lezingen, excursies en bijvoorbeeld ook een discussie ‘hoe om te gaan met zijn (monumentale) nalatenschap in het licht van actuele vraagstukken als energietransitie?’ zullen daar een verdieping aan toevoegen.

Meer informatie