Jaap Schipperlezing

Lezing / Debat

Met de première van een korte documentaire en de eerste Jaap Schipperlezing brengt Babel op woensdag 14 december een eerbetoon aan de Zaanse architect Jaap Schipper.

Architect Jaap Schipper (1915-2010) heeft een allesbepalende rol gespeeld in de oprichting en bouw van de Zaanse Schans. Door zijn inzet is de Zaanse houtbouw zichtbaar gebleven en vandaag de dag een internationale trekpleister voor toeristen. Aan de hand van een drietal interviews en historisch beeldmateriaal vormt zich in de documentaire van Wendy van Wilgenburg een beeld van deze veelzijdige architect die zo waardevol is geweest voor de Zaanstreek. In de documentaire delen Piet van Nugteren, Jan Piet Bloem en Jan Zijlstra persoonlijke herinneringen met interviewer Hans Luiten.

Babel start een nieuwe traditie om jaarlijks de actualiteit rondom houtbouw te agenderen. De Jaap Schipperlezing slaat de brug tussen de klassieke Zaanse houtbouw naar de moderne toepassingen. De eerste Jaap Schipperlezing wordt uitgesproken door Pablo van der Lugt en Atto Harsta. Van der Lugt en Harsta zijn experts op het gebied van bouwinnovatie en auteurs van de internationale bestseller De Houtbouw Revolutie. Zij praten ons bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van houtproducten en duurzame houtbouw, met name op het gebied van ‘mass timber’, waarmee hout definitief op de kaart staat als duurzame en natuurlijke vervanger van bouwmaterialen als beton en staal.

14 december 2022, 19:00 – Cultureel Centrum Bullekerk

Meer informatie