Jan Sterenberg Constructie en Context

Tentoonstelling

‘Ik heb een gruwelijke hekel aan felle kleuren en mode-materiaaltjes’, zei Jan Sterenberg. Veel en goedkoop bouwen, maar wel met hoge kwaliteit en aandacht voor bewonerswensen, dat was zijn uitdaging in de jaren 1970.

De tentoonstelling over architect en stedenbouwer Jan Sterenberg is te zien ter ere van het jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. De architect liet in de periode 1951-1983 in Nederland zijn sporen na met seriematige woningbouw in een sobere, functionele architectuur. Hij is bijvoorbeeld de uitvinder van het woonerf en hij bouwde innovatie woondekken.

Architect Jan Sterenberg

Jan Sterenberg bouwde eerst in Emmen (vooral Emmerhout) en Groningen (Lewenborg), gevolgd door onder meer woningbouwprojecten in Zoetermeer, Den Bosch, Apeldoorn, Lelystad en de Bijlmermeer. Sterenberg profiteerde van de bouwexplosie eind jaren ’60. Vanuit het kleine kantoor in Ter Apel groeide in de jaren ’70 zijn bureau razendsnel uit tot een groot, landelijk bekend architecten- en ingenieursbureau met 120 mensen in dienst.

Ontwikkeling van woonwijken

In zijn werkwijze was Sterenberg zijn tijd ver vooruit door open te staan voor de wensen van de toekomstige bewoners. De grondfilosofie van het bureau was en bleef: het respect voor de mens die moet wonen is de maatstaf, ook bij de bouw van grote aantallen woningen.
Kijk voor actuele openingstijden op architectuurpuntzoetermeer.nl

18 juni tot 10 september, Architectuurpunt Zoetermeer

Meer informatie