Jan Sterenberg

Lezing / Debat

Architect Jan Sterenberg (1923–2000) werkte in de overgangsperiode van strakke wederopbouwwijken met rijtjeswoningen naar bloemkoolwijken met woonerven. Zijn bureau in Ter Apel was één van de grootste architectenbureaus van Nederland en bouwde tussen circa 1950 en 1980 tienduizenden woningen door het hele land, van de stadswijk Lewenborg in Groningen tot Buytenwegh de Leyens in Zoetermeer en Waterland in Spijkenisse.

De problemen van destijds, zoals de grote vraag naar nieuwe woningen, de oplopende kosten en energiebesparing, zijn ook de belangrijke thema’s van nu. Het boek Groeikernen en woonmilieus toont de mogelijkheden en de beperkingen.

Op vrijdag 10 december wandelen we o.l.v. Paul Groenendijk door Spijkenisse en gaan adviseurs ruimtelijke kwaliteit Karin Vlaar en Gerhard Vermeulen in gesprek met o.a. auteur van het boek Michiel Kruidenier. Hoe gaan we om met dit Post 65 erfgoed in Spijkenisse? Wat zijn de lessen die we uit het verleden kunnen leren? Maar ook, hoe gaat de dagelijkse praktijk van een adviseur ruimtelijke kwaliteit?

Dit evenement kwam tot stand in samenwerking met Dorp Stad en Land, Gemeente Nissewaard, Stichting Berlagehuis Usquert en nai010 uitgevers n.a.v. het verschijnen van het boek Groeikernen en woonmilieus, Michiel Kruidenier, nai010 uitgevers, 2021.

Meer informatie