Kwaliteitsbemiddeling in architectuur

Lezing / Debat

Het belang van kwaliteitsbemiddeling

In 2021 vulde het maquettelandschap Composite Presence het Belgische Paviljoen op de Architectuurbiƫnnale van Venetiƫ. De installatie toont hoe in een land met een zwakke stedenbouwkundige traditie, architectuurprojecten vaak intelligent en vindingrijk moeten omgaan met erg diepe kavels, bijzondere hoekpercelen of onverwachte schaalsprongen. Ook genereuze gebaren richting het publiek domein zijn dikwijls de uitkomst van architectuur die een stedenbouwkundige verantwoordelijkheid opneemt.

Veel van de projecten die in de tentoonstelling zijn opgenomen, zijn het resultaat van kwaliteitsbemiddeling in verschillende vormen en gedaantes.

Naar aanleiding van de herneming van de expo organiseren we een debatavond over de vormen die de kwaliteitsbemiddeling zou kunnen aannemen.

Welke manieren van kwaliteitsopvolging zijn er en hoe verloopt dit precies?

We plaatsen deze vraag centraal en laten ervaringsdeskundigen uit diverse contexten in Vlaanderen aan bod. Peter Vanden Abeele heeft het over zijn werkveld als Stadsbouwmeester van Gent, Christine De Ruyter van AWG focust op de procedure WinVorm en Paul Vermeulen praat over AGVespa en erfgoedcommissie Oostende.

Na de presentaties vindt er een gesprek plaats tussen de sprekers en het publiek, gemodereerd door Stefan Devoldere, Decaan Faculteit Architectuur UHasselt.

8 december, 18:00-23:00 – Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur, Hasselt

Meer informatie