Lezing BC – The act of building

Lezing / Debat

Op 9 december geeft BC architects & studies een lezing in het Belgische C-mine. BC hanteert een brede scope, van architectuur, over onderzoek, expertise en experiment tot materiaalproductie en bouwwerken.

BC hecht veel belang aan participatie. De architecten betrekken de gebruikers nauw bij het ontwerp en bij de bouw van hun projecten. Opvallend is de grote zorg die BC besteedt aan de materiaalkeuze. Het bureau kiest voor lokale, biogebaseerde, circulaire materialen en heeft zo al verschillende innovatieve gebouwen ontworpen.

In 2016 heeft BC het Bouwmeester Label ontvangen voor hun onderzoek rond het bouwproces en de traditionele rolverdeling tussen bouwheer, architect en aannemer. BC architects ging op zoek naar een meer integrale benadering van dit proces, waarbij de bouwheer soms ook bouwt, de ontwerper materialen produceert of de aannemer mee ontwerpt. In enkele kleinschalige projecten in Belgiƫ, zoals bij hun Bioklas in Edegem en bij de uitkijktoren van Gouden Liniaal architecten in Dilsen-Stokkem, vertrekken zij van ter plaatse ontgonnen bouwmaterialen zoals aarde, grind of leem.

Om deze bouwtechniek op een grotere schaal toe te passen hebben zij een nieuwe coƶperatie opgericht: BC materials. Met een mobiel machinepark bouwen ze grond om tot leempleister en leemblokken. Tijdens de lezing vertellen zij over hun visie op het bouwen en de materiaalproductie, tonen zij enkele projecten en geven zij inkijk in hun plannen voor de toekomst.

Meer informatie