Lezingenreeks Bouwen op woongeschiedenis

Lezing / Debat

Sinds 2014 organiseert Arcam jaarlijks een reeks Winterlezingen in de maanden januari en februari over actuele thema’s binnen de architectuur in Amsterdam en omgeving.

In 2024 bieden de Winterlezingen een nieuwe kijk op de architectuur- en woongeschiedenis van Amsterdam Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Arcam organiseert vijf dinsdagavonden waarin historici, architecten en bewoners verbanden leggen tussen de architectuurgeschiedenis, actuele woonprotesten en nieuwbouwprojecten.

Elke lezing behandelt de woon- en architectuurgeschiedenis van één van deze stadsdelen. We bespreken hoe historisch woon- en spreidingsbeleid zichtbaar wordt in de demografische samenstelling van de stadsdelen, en op Amsterdam als geheel.

Elke avond vertelt een architect over een actueel project (in ontwikkeling), hoe dat zich verhoudt tot de woon- en architectuurgeschiedenis, en hoe de samenwerking tussen architect en (toekomstige) bewoners verloopt. Denk aan woon- en beheercoöperaties en sloop-nieuwbouwprojecten. Ook bewoners zelf zijn aanwezig. Na elke lezing is er ruimte voor alle aanwezigen en sprekers om samen in gesprek te gaan.

Alle lezingen zijn op een andere locatie in de stadsdelen zelf.

Tickets per lezing:
€ 15,- Regulier
€ 7,50 Student
€ 7,50 Buurtbewoners: bewoners met bepaalde postcodes, zie evenementpagina
€ 0,- Doneer wat je kan

Meer informatie