Licht en Lijnenspel creëren Kerstsfeer

Tentoonstelling

De komende tijd toont het ABC in de gang subtiele lichtobjecten van Ronald Mattern en één bijzondere ‘Haarlemse’ foto van Marco van Beusekom. Naast een aantal grote ronde figuren laat Mattern lichtbeelden uit zijn serie ‘Ruiten 10’ zien. Met zijn ‘lichtbeelden’ brengt Mattern het ABC in een warme kerstsfeer. Een foto van Van Beusekom versterkt dat beeld.

De serie ‘Ruiten 10’ zijn ‘lichtbeelden’ met LED–verlichting (6 volt) voor gebruik in de huiskamer. De beelden zijn gevormd van metaaldraad waaraan weerstandjes en lampjes gesoldeerd zijn. Een nauwkeurig werkje, omdat het netwerk van metaaldraden niet alleen de tekening en de hele vormgeving bepalen maar ook een stroomcircuitje moet vormen. Niets van wat je ziet heeft een doel, alles heeft een willekeurige betekenis en prikkelt hooguit de fantasie. Die gaat pas echt werken wanneer de LED-lampjes gaan branden en het licht in allerlei onverwachte richtingen het lijnenspel beschijnt. Door het licht komen de draadvormen tot leven.”

Fotograaf Marco van Beusekom schrijft : “Woorden betekenen veel maar soms zijn woorden ontoereikend voor het overbrengen van een gevoel, een emotie. In een foto weet ik dat vast te leggen. De foto van De Grote Markt met op de achtergrond de St. Bavokerk is genomen op een herfstochtend, september 2020. De binnenstad ligt onder een deken van mist en straalt rust uit. Zodra de zon zich opwarmt trekt de mist langzaam op. Op de voorgrond wordt de anderhalve meter van corona belicht…

Meer informatie