Luc Deleu: Bakboordstuurboord

Tentoonstelling

Schaal & Perspectief

Vanaf 1980 voert Deleu een onderzoek naar de veranderende dimensies van objecten, figuren en gebouwen onder de noemer Schaal & Perspectief. Deleu speelt met het klassieke idee van de schaal van dagelijkse objecten door de ervaring van het verschil tussen het horizontale en verticale vlak te benadrukken.

In het werk Bakboordstuurboord komt het spel van schaal en perspectief tot een hoogtepunt door het kantelen van een trapsculptuur. Een identiek horizontaal en verticaal trapvlak worden aan elkaar gekoppeld en zijn visueel te onderscheiden via de kleuren rood en groen. De betreedbare stalen trap is een hergebruik van een trapdetail uit Barcelona Towers 1989-92, een monumentaal voorstel voor een appartementencomplex in Barcelona in de vorm van twee identieke torens, één staande en één liggende.

1:1 installatie

In 1991 bouwde T.O.P. office een houten 1:1 schaalmodel van deze trap in opdracht van het Kröller-Müller Museum. Als uitloper van de tentoonstelling Future Plans wordt de installatie herwerkt tot een toegankelijke trapsculptuur. Bakboordstuurboord is een verdere uitpuring van de gekantelde trap waarbij er een doorgedreven aandacht is voor de perspectiefwerking en de sculpturale kwaliteiten van het geheel. Er wordt een leuning en balustrade aan het ontwerp toegevoegd waardoor de trap de toegevoegde waarde van observatiepost of mirador krijgt over de Ring.

Meer informatie