Maand van de Geschiedenis – architectuur

Festival

Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast fietstours, rondleidingen en festivals zijn er ook diverse activiteiten over architectuur en de bouw. Duik met deze activiteiten in de geschiedenis van een Amsterdamse arbeiderswijk of de inventiviteit van oude verdedigingswerken.

Een kleine greep uit de mogelijkheden:

Betondorp
Tussen 1923 en 1925 proberen negen architecten aan de oostelijke rand van Amsterdam verschillende methoden van betonbouw uit. Het levert verrassende architectuur op, maar ook muren vol scheuren en betonrot. Wandel met Betondorper en kunsthistoricus Maartje van Dijk door dit unieke woningbouwkundig experiment.
Amsterdam, Rondleidingen Betondorp, 15 en 21 oktober

Inventieve architectuur
Als belangrijk militair bolwerk moest Fort Pannerden een veilig bouwwerk worden: diep weggestopte kruitkamers met dubbele wanden, ventilatiekanalen met bochten, maar ook een systeem dat regenwater filtert tot drinkwater. Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden de bijzondere architectonische fortelementen inzichtelijk gemaakt. Wat maakt Fort Pannerden een bijzonder bouwwerk en hoe is dit door de jaren heen veranderd?
Doornenburg, Fort Pannerden, 1 t/m 29 oktober

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda

Meer informatie