Malware – Symptoms of Viral Infection

Tentoonstelling

Computervirussen stelen, beschadigen en bedreigen onze meest gevoelige informatie, bestanden en privacy. Hoewel we alle mogelijke pogingen doen om besmetting te voorkomen, heeft een goed gemaakt computervirus ook iets spannends, en zelfs ‘moois’. De meest beruchte exemplaren staan centraal in de installatie ‘Malware’, samengesteld door Bas van de Poel en Marina Otero Verzier. Ze vormen het uitgangspunt voor een verkenning van vragen over veiligheid, oorlogsvoering en geopolitiek in tijden van snelle technologische ontwikkeling.

Het computervirus begon ooit als onschuldige grap onder nerds, maar is inmiddels uitgegroeid tot een digitaal wapen van geopolitiek belang. De designpraktijk die achter virussen schuilgaat blijft vaak verborgen, maar wordt in deze tentoonstelling juist uitgelicht. Emulatiesoftware, archiefmateriaal en artistieke interpretaties verbeelden verschillende momenten in de transitie van hobbywerk naar ingrijpende vormen van cybercriminaliteit op internationale schaal. Zo wordt de paradox van de ‘schoonheid’ en complexiteit van dit soort technologie zichtbaar gemaakt: hoe slimmer het ontwerp van een virus in elkaar zit, des te schadelijker zijn de mogelijke gevolgen.

Het onderzoek voor de tentoonstelling wordt uitgevoerd door Bas van de Poel, in samenwerking met de afdeling Research van Het Nieuwe Instituut.

Meer informatie