Opbouwdagen 2024

Festival

Als prelude van de Rotterdam Architectuur Maand kun je deelnemen aan verschillende activiteiten in de stad. Wil je meer weten over het bombardement, de wijk Coolhaven met Little C of over de vele kunst die de Rotterdamse wederopbouw rijk is? Of ontdek je liever op de fiets kunst en architectuur in Overschie, de wijk die bekend staat als de kraamkamer van de systeembouw?

Combineer je graag een lezing met een gebouwbezoek aan het rijksmonument Citrusveiling van architect Maaskant? In Museum Rotterdam is een lezing over Kunst en de Wederopbouw door architectuurpublicist Paul Groenendijk. Ook kun je je opgeven voor een rondleiding in een bijzonder wederopbouwpand tijdens het Open Opbouwdagen-programma.

Zoals bij het genomineerde project voor de RAP 2024, de door A3-architecten gerenoveerde Prinsessenflats of het gemeentelijk monument en voormalig kantoorpand Columeta dat getransformeerd is tot woonhuis door WDJArchitecten. Het Grotiushuis oogt eenvoudig maar heeft een bijzondere plattegrond en mooie details en herbergt De Zwarte Hond.

Opbouwdag is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Een Rotterdams evenement van aanpakken en opbouwen ter illustratie van de daadkracht om direct na het bombardement puin te ruimen en de stad weer op te bouwen. Om de verhalen van deze belangrijke periode voor Rotterdam niet te vergeten, de opgedane kennis te gebruiken voor vandaag en enthousiasme voor deze bijzondere architectuur en kunst te creƫren, vieren we sinds 2017 weer Opbouwdag!

Meer informatie