Overnieuw

Tentoonstelling

Onder de titel OVERNIEUW worden gebouwen getoond die allemaal een andere functie hebben gekregen dan waarvoor zij oorspronkelijk ontworpen en gebouwd waren. Er worden Haarlemse voorbeelden getoond van hergebruik, zowel grote, spectaculaire maar ook kleine onopvallende. Zoals de recent getransformeerde gevangenis De Koepel, maar ook voormalige winkelpanden die een nieuw leven hebben gekregen als woning.

Als een kantoor, school, ziekenhuis, kerk, fabriek zijn functie verliest, staan er eigenlijk twee wegen open: slopen of hergebruiken. De verspilling van grondstoffen, de aanzienlijke schade aan het klimaat en het verlies van identiteit bij sloop en nieuwbouw resulteert dikwijls tot hergebruik. Kerken en scholen zijn in buurten en wijken dikwijls belangrijke ontmoetingsplaatsen, door hun ligging hebben ze vaak de potentie omgevormd te worden tot nieuwe sociale brandpunten in de buurt.

Vanzelfsprekend ontwikkelt het ABC ook weer en uitgebreid randprogramma bij de expositie. Zo zullen er rondleidingen en fietstochten georganiseerd worden maar ook discussiebijeenkomsten over vragen als ‘Heeft hergebruik per definitie de voorkeur boven nieuwbouw?’ of ‘Moet hergebruik in eerste instantie altijd onderzocht worden?’ Voor de meest actuele informatie hierover zie de website van het ABC.
De expositie OVERNIEUW wordt op zaterdagmiddag 17 december om 16.00 uur geopend door Jacqueline van der Sande, voorzitter Stichting Panopticon, de initiatiefnemer en opdrachtgever transformatie De Koepel.

Meer informatie