Renoveren met respect voor ’70 en ’80

Lezing / Debat

Veel woningen uit de jaren 1970 en 1980 zijn toe aan renovatie en verduurzaming. Tijdens de lezing op 7 februari vertellen Lidwine Spoormans (TU Delft Heritage & Architecture) en Maaike Waaldijk (1m98 Architecten) op welke manier deze grote en diverse woningvoorraad een duurzame toekomst gegeven kan worden. Hoe kunnen we daarbij de kwaliteit van de woningen én de leefomgeving respecteren?

Verduurzamen en verbeteren wooncomfort

Veel woningen in New Town Zoetermeer zijn gebouwd in de periode tussen 1965 en 1990, de Post 65 architectuur. Deze woningen voldoen vaak niet (meer) aan alle wensen op gebied van wooncomfort, energiegebruik en leefbaarheid. Ze zullen worden gerenoveerd en verduurzaamd. Door woningcorporaties en door particulieren. Moet de uitstraling van de woning dan ook helemaal gemoderniseerd worden of kan het typische karakter van de jaren 70 of 80 architectuur gerespecteerd worden? En wat is dat typische karakter?

Lidwine Spoormans onderzoekt de renovatie en verduurzaming van woningen uit de jaren na 1965. Zij kijkt welke kwaliteiten behouden of verbeterd kunnen worden bij aanstaande renovaties. Daarin spelen bijvoorbeeld esthetische kenmerken zoals kleur- en materiaalgebruik en eisen aan energieverbruik een rol. Ook is er aandacht voor wooncomfort, toegankelijkheid, gebruikersgedrag én de kwaliteit van de openbare ruimte waar de woningen deel van uit maken.

Het onderzoek is gebaseerd op casestudies in Almere-Haven en de Bijlmermeer (Bijlmerplein).

Meer informatie