RONDJE SCHIPHOL

Excursie

De beste manier om Schiphol te verkennen? Op de fiets natuurlijk! Omcirkel de luchthaven en ontdek stroomslurpers en verdwenen dorpen, oude forten en nieuwe kerken, gigantische loodsen en postzegelparkjes. Via een smalle corridor, die tussen de snelweg en een runway slingert, kun je zelfs de navel van Schiphol bereiken: Schiphol Plaza. Kom daar elders ter wereld maar eens om.
De fietstocht is ter ere van de Dag van de Architectuur 2021 uitgezet door Tijs van den Boomen & Podium voor Architectuur en voert langs Badhoevedorp, Schiphol-Noord en -Oost, Rijk, Rozenburg, Rijsenhout, Hoofddorp, De Hoek en Schiphol-Zuid. Begin op een punt naar keuze, je kunt zelfs de bus nemen.

Het Podium voor Architectuur besloot dit onbekende (en door velen onbeminde) landschap grondig te verkennen en stuurde journalist en stadsonderzoeker Tijs van den Boomen op pad. Hij stapte op de fiets en trof een landschap vol contrasten aan.

De tocht is geschikt om op eigen tempo de dynamiek én de onverwachte rust van Schiphol te beleven, om je te verwonderen over schaalverschillen en geluidslandschappen en om het werelderfgoed van de Geniedijk te ontdekken.

De route staat vanaf 18 juni op www.podiumarchitectuur.nl en is tevens verkrijgbaar als papieren kaart (zie zelfde website). De route van 42 kilometer (en een ingekorte van 32 kilometer) is met de klok mee beschreven, je kunt op elk gewenst punt beginnen.

Meer informatie