Stucco Storico

Tentoonstelling

Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht toont het bijzondere werk van drie stuccatori Tomaso Vasalli, Joseph Moretti en Petrus Nicolaas Gagini. Geboren en getogen rond het meer van Lugano migreerden zij in de 18e eeuw naar wat we vandaag de Euregio noemen en voorzagen zij interieurs van het destijds bijzonder populaire sierstucwerk. Hun werk is goed bewaard gebleven in Maastricht, Aken, Luik en Eupen en wordt sinds de jaren ’90 met vernieuwde kennis gerestaureerd en bestudeerd.

Stucco Storico toont enkele van hun meest toonaangevende interieurs en onderzoekt hoe deze tot stand zijn gekomen. Welke technieken en gereedschappen gebruikt een meesterstukadoor? In welke tijd, maatschappij, cultuur en met welke invloeden en voorbeelden werkten de Italiaanse stukadoors in de Euregio? Welke innovaties kent het ambacht?

De kwaliteiten en fijnzinnigheden van het 18e-eeuwse design spelen vandaag de dag een nieuwe rol: waar rococo mag gelden als de laatste echt individualistische en ambachtelijke stijlperiode voor de industrialisatie, massaproductie en uniformiteit van kunst en ontwerp, laten 21ste eeuwse kunstenaars zich opnieuw inspireren door het 18e-eeuwse ambacht.

Curator: Remco Beckers onder supervisie van Saskia van Stein
Grafische identiteit: Hansje van Halem
Ruimtelijke vormgeving: Ludo Groen – The Berlage/TU Delft

Na Design by Choice de tweede tentoonstelling in onze serie over de migratie van ambachten.

Te zien t/m 24 maart.

Meer informatie